Regn...

Det regnar och regnar, nyss verkade det som att det höll på att ge med sig och enligt satellitbilder är vi precis i slutet på den här fronten. Men det verkar inte molnen ha förstått så de håller sig kvar och tömmer sig mer och mer. Vad hade vi gjort utan bärbara datorer och mobilt bredband? Umgåtts med varandra kanske, haha! Ibland för tekniken oss närmare varandra ibland längre ifrån...

Förvärmning igår, fest ikväll

Det blev en riktigt skön dag igår, blev bjuden på en supergod lunch som bestod av stekt kassler och champinjoner till pulvermos det var mycket godare än man kanske kan tro =) Sen sov vi middag eftersom det inte blev någon direkt sovmorgon. När vi vaknade en timme senare hade de dragit igång med live band på scenen så trots att jag kände mig nyvaken och grinig så fick Lasse upp mig under filten och vi gick ut. Köpte lite läsk för att fylla på vätskedepåerna kollade en liten stund på bandet men när de tog paus gick vi tillbaka för att fixa middag, det blir mycket ätande på den här båten men så tar det nästan en halvtimme att koka upp något eller steka på spritköket så man måste ju börja i tid. Det blev vita bönor och bacon som var minst lika gott som lunchen. När vi var mätta och belåtna klädde vi på oss för att gå tillbaka och lyssna på bandet de var riktigt bra och spelade sköna låtar som man kunde sjunga med i. Stämningen var på topp hos all på bryggan och det blev lite öl och cider innan spelningen var slut, men de kommer ikväll igen så det ser vi fram emot. Efter spelningen återvände vi till båten och  spelade ett spel som vi köpt i en av handelsbodarna på eftermiddagen. Spelet handlade om sjökunskap och jag fick storstryk direkt men något lärde man sig i alla fall, som att kanterna på seglet kallas för lik t.ex. För att rädda mitt anseende kan jag ju säga att vinet flödade ganska bra ur boxen så jag var kanske inte helt skärpt, haha.
Just nu regnar det här och himlen är grå men det ska enligt väderkanalen klarna upp under dagen och bli soligt till kvällen och det passar väldigt bra för ikväll utökas vår grupp med Evelina och David som kommer hit för att vara med på säsongsavslutningen här i Sandhamn, det blir säkert värsta draget med tanke på stämningen under förspelningen igår. Nu ska jag undersöka möjligheterna att köpa nybakat bröd till frukost, även om det innebär att jag måste ut och trotsa regnet. 


Spelet från igår, det var kul trots att jag inte kunde ens 70% av frågorna

Utan sjökort är man lost...

Det kunde inte bli någon mer uppdatering igår för det ena batteriet i båten hade dött och vi lyckades inte få liv i det igen för motorn genererade ingen ström till uttaget för laddning så vi kunde inte använda något som drog el eller batterier ifall vi verkligen skulle behöva dem senare. Men nu har vi lagt till i Sandhamn vid en plats med el så nu kan det komma en riktig uppdatering.
Vi lade till vid en ö för att käka lunch och vila lite efter dagens segling. Det blåste rejält så vi kunde få upp bra fart, men med fart kommer också lutningen, i vissa stunder lutade det så mycket att man hade kunnat blöta håret över relingen bara genom att luta sig bakåt. Lite läskigt till en början men eftersom Lasse verkade som lugnet själv så blev jag också lugnad efter ett tag. Efter vårt lunch stopp tänkte vi bege oss till en gästhamn för att kunna ladda batterierna men när vi kom fram till Nämndö som vi tittat ut på kartan visáde det sig att de hade inte alls någon gästhamn utan bara gästplatser för deras restaurang och livsmedelsbutik, därmed inte heller någon el. Befolkningen på ön verkade inte heller vara så pigga på att hjälpa nödställda så vi åkte vidare till en holme där vi lade till för natten.
Planen var att vi skulle, precis som vår nyfunna förebild Bear Grylls, tända en brasa med hjälp av tändstål och sedan sitta vid brasan och dricka vin. Så blev det inte riktigt, tändstålet var omöjligt att ens få en liten låga med så vi hämtade en tändare. Efter ytterligare några fruktlösa försök med den tog tålamodet slut, vi skulle ha en brasa! Lasse hämtade därför lite fotogen från båten och då började det brinna minsann! Så sen grillade vi köttbullar (i brist på korv) och drack vin.

Morgonen bjöd inte på den avslappnade stämning som vi hade förväntat oss...Vinden hade vänt och tilltagit under natten så vi hade börjat driva in mot land. Då var det bara att hoppa upp ur sovkojen och börja arbetet med att komma iväg utan att blåsa in i klipporna. Med hjälp av extra tampar, motorn och extremt mycket muskelkraft, ja jag använde också mycket muskelkraft trots att det inte märktes lika mycket, lyckades vi ändå komma iväg utan att rulla upp på land i vågorna.
En väldigt vågig och blåsig båttur senare sitter vi nu säkra i Sandhamn och nu kan det riktiga semesterkänslan infinna sig. Det har varit ett riktgt äventyr hittills och det är kul men det ska bli skönt att få vila sig i ett dygn utan att behöva tänka på att slå med försegel, säkra allting i vågor eller att förtöja bra för natten för att undvika klippor.
Nu ska vi uppsöka en dusch och fräscha till oss och sen blir det stek i Sandhamn!

Semester!

Nu har de efterlängtade fyra semesterdagarna äntligen infunnit sig och vi har dragit ut till havs!
För att kunna komma iväg redan igår så skulle jag sluta tidigare, något som inom landstinget inte är möjligt så vi blev lite sena iväg. Men det var inga mungipor som hängde för det, båten var packad, vin och öl fanns i lasten och det var början på semester. Vi kom ändå en bra bit på de få timmar som dagsljuset stannade kvar, först tänkte vi lägga till vid en klippa med utsikt mot Södersjukhuset men med Lovisas nyligen inträffade olycka vågade jag inte satsa allt på ett hopp och det var för grunt för att gå närmre med båten så vi fick åka vidare.
Vi kom igenom Hammarbyslussen helt utan missöden och tog oss in till Hammarbysjöstad där vi lade till för natten. Genom en något uppdiktad historia lyckades Lasse få godkänt från Stockholms hamnar så vi kunde stå där utan att oroa oss hela natten.
Vi vaknade straxt efter att solen kommit upp över hustaken och lättade ankar direkt för att komma iväg. Efter en stunds körning för motor var det dags att lägga till vid en mack för att fylla båtens tank och senare även våra energi förråd. VI har halva Willys lager med oss i skafferiet så det blev stekt ägg och mackor med köttbullar och potatissallad. Några timmars segling senare har vi nu kommit ut i skärgården. Vårt största dilemma nu är att batterierna i båten har lagt av, först fimpade radion och den kan man ju vara utan men nu har även vår GPS somnat in och den är ju ganska värdefull här ute.
Nu ska jag gå ut i solen igen och njuta av sommarens sista dagar. Bjuder på en bild av båtens kapten (som bara saknar två bikiniklädda tjejer vid sig för att vara en exakt kopia av Günter & the sunshinegirls på den här bilden, haha)



Ledig och ensam dag

Så otroligt skönt att ha en ledig dag efter de senaste två veckornas hårda arbete! Bara två lediga dagar på två veckor, min kropp och min hjärna är helt slutkörda. Så slut att Lasse inte ens lyckades väcka mig i soffan när vi skulle gå och lägga oss igår så jag vacklade in i sovrummet säkert någon timme senare.
Vet inte vad jag ska hitta på idag. Alla andra jobbar ju eller, som i Lovisas fall, bor mer än 20 mil bort...Har bokat tvättstugan vet jag så jag borde gå ner och titta vilken tid. Det är ju något att pyssla med under dagen ändå.
Lasse ska ut till flygfältet med projektgruppen och en massa leverantörer efter jobbet så det blir en heldag ensam. Blev visserligen erbjuden att följa med men man vill ju inte vara chefens flickvän som alltid måste följa med på allting och om han inte följer med på alla mina afterworks så behöver jag inte följa med på alla hans. Skulle vara hemskt om vi blev ett sånt par som måste göra allting tillsammans hela tiden för jag tror det är bra med lite distans ibland. Sen ska vi ju ut och segla i helgen torsdag till söndag så så kommer vi se en hel del av varandra =)
Nu tänker jag svälja det dåliga hemmafru samvetet och kolla på en film, det är som sagt trots allt min lediga dag!

RSS 2.0